SAMENLEVEN

 

 

Samenlevingsovereenkomst

 

Je hebt de ware ontmoet en wil gaan samenwonen! Samenwonen is natuurlijk een zaak van het hart maar het is verstandig om over de gevolgen van je samenleving na te denken. In beginsel houdt ieder zijn eigen zaken maar ook zijn of haar schulden maar wil je het anders regelen dan moet je een samenlevingsovereenkomst maken.

 

Huis kopen

 

Ga je samen een huis kopen dan kun je in je samenlevingsovereenkomst afspraken maken over inbreng van eigen geld en de betaling van de kosten van de huishouding. Voorts kun je regels afspreken over wie de gemeenschappelijke spullen erft als een van jullie overlijdt.

 

Pensioen

 

In je samenlevingscontract kun je regelen wie je pensioen krijgt als je overlijdt tijdens het samenwonen. Veel pensioenfondsen eisen  een notarieel samenlevingscontract om een en ander te kunnen regelen.

 

Onderneming en samenwonen

 

Als er sprake is van samenwoning en een onderneming dan wordt de niet-ondernemer al beschermd tegen de schuldeisers van de ondernemer doordat er sprake is van scheiding goederen van beide samenwoners. Wil je juist regelen dat de niet-ondernemende partner geniet van de waardegroei van de onderneming? Maak een vrijblijvende afspraak voor een bespreking.

 

Samenwonen en kinderen

 

Als u als samenwoners kinderen heeft bijvoorbeeld uit een eerdere relatie dan is het zaak om naast een samenlevingsovereenkomst ook testamenten op te maken zodat bij overlijden van een van de partners er geen sprake kan zijn onaangename verrassingen, bijvoorbeeld een of alle kinderen eisen hun erfdeel op. Wil u uw partner als (enig) erfgenaam benoemen? Een testament is noodzakelijk.

 

 

 

Huwelijkse voorwaarden/Partnerschapsvoorwaarden

 

In Nederland trouwt 75% van alle mensen in gemeenschap van goederen. Wilt u dat niet dan moet u huwelijkse voorwaarden maken. Huwelijkse voorwaarden kunnen ervoor zorgen dat een niet-ondernemende echtgenoot beschermd worden tegen de schuldeisers van de ondernemer. Maar huwelijkse voorwaarden kunnen ook dienen om vast te leggen van wie welke schulden zijn, denk bijvoorbeeld aan studieschulden. De huwelijkse voorwaarden bepalen mede de omvang van je nalatenschap en bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden hoort in ieder geval een bespreking over testamenten.

 

Maak een vrijblijvende afspraak voor een bespreking.

 

 

 

Vragen? Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met ons.